[...] formę bazując tylko na białku pochodzenia roślinnego. Nie mówię, że jest to niemożliwe, ale często może się okazać niepraktyczne. Nie ma też odpowiedzi na pytanie, czy dieta wegańska jest zdrowa. Wiele wskazuje, iż ma potencjał prozdrowotny dla człowieka, m.in. dlatego, iż mięso produkowane metodami przemysłowymi wcale nie musi być dla nas [...]
[...] to Arnold Schwarzenegger czy Lee Priest. Należy dopasować objętość i intensywność treningu do swoich możliwości regeneracji, bo w kulturystyce 70-80% sukcesu to odpoczynek (dieta, sen, środki wspomagające odbudowę ustroju), a 20-30% to trening. Referencje: 1. Carrard J, Rigort AC, Appenzeller-Herzog C, Colledge F, Königstein K, Hinrichs T, [...]
[...] S. Feld Growth hormone, the insulin-like growth factor system, and the kidney https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8897021/ Xizhong Zhang, Anton C. Beynen Lowering effect of dietary milk-whey protein v. casein on plasma and liver cholesterol concentrations in [...]
[...] itd. Twierdzę, iż większość współczesnych ludzi w dobrze rozwiniętych społeczeństwach zachodnich, nie ma pojęcia, czym jest głód, odpowiednia racjonalna, zbilansowana dieta, a tym bardziej ciężki, regularny wysiłek fizyczny. To jest podstawową przyczyną, dla której borykamy się z narastającą falą otyłości. Sugerowanie tym osobom, że mogą [...]
Najczęstsze problemy często wydają się błahe, ale mogą kryć drugie dno i być bardziej skomplikowane, niż się to początkowo wydaje. Przygotowałem listę rozwiązań typowych, często zgłaszanych bolączek, nie tylko początkujących, dotyczących rozbudowy mięśni, ale też siły. Uwaga: silne, ciężkie i „skoksowane” (sięgające po doping) osoby po kilkunastu [...]
[...] Po pierwsze: nie widziałem jeszcze żadnego potwierdzenia od zawodników na temat cykli dopingowych publikowanych w sieci. Jeśli ktoś chce zobaczyć, jak wygląda realnie cykl i dieta kulturysty, publikowałem pełne dane z omówieniem. Po drugie: gdyby nawet ktoś trafił na prawdziwe dane pochodzące od kulturysty wyższej klasy, czy to znaczy, że każdy [...]
„Triada sportsmenek” to zależność między niskaloryczną dietą, zaburzeniami miesiączkowania i zmniejszoną gęstością mineralną kości. Jednak współwystępowanie nie oznacza od razu związku przyczynowo-skutkowego. Czy to triada sportsmenek, fentermina czy sterydy? Brakuje mi szerszych danych odnośnie stosowania SAA przez kobiety, ale tajemnicą [...]
[...] diety wysokotłuszczowej, a następnie proces „ładowania węglowodanami” może korzystnie wpływać na oszczędzanie „paliwa” zgromadzonego w mięśniach (glikogenu). Dodatkowo taka dieta sprzyja zmniejszeniu utleniania mleczanów, co ma duże znaczenie przy pracy maksymalnej czy też długotrwałej. Mleczany też są swojego rodzaju paliwem np. dla mięśni. [...]
[...] zawartości węglowodanów np. okazują się być one pomocne w niealkoholowej stłuszczeniowej chorobie wątroby (NAFLD – non-alcoholic fatty liver disease). Podsumowanie Jak widać dieta w okresie Złotej Ery, zawierała niewielką ilość tłuszczów, z pewnością dużo protein oraz węglowodanów. W latach 90. XX wieku i na początku XXI wieku widać tendencję do [...]
[...] pokarmowego. Wbrew obiegowym opiniom hormon wzrostu w nadmiarze potrafi zabijać - tylko nie od razu, ale na raty, czyli po latach. Krótkotrwały post jest zdrowy, dlatego dieta IF ma potencjał prozdrowotny. Jednak wbrew obiegowym opiniom 24-h post nie przynosi znacznych korzyści, w porównaniu do postu trwającego tylko jedną noc, co wykazali [...]
W XXI wieku problemem nie jest brak informacji, ale przesyt. Najbardziej słynnym „internetowym trenerem” jest prawdopodobnie V SHRED. Założenie jest proste: marketing ukierunkowany na osoby, które nie mają żadnego pojęcia o diecie, treningu i suplementacji. Dodatkowo wspomniany „guru” przedstawia ćwiczenia, których nie rozumie, a nawet nie potrafi [...]
[...] diet efekty. Nie ma sensu bym przytaczał tu pełne dane, wszystko jest zawarte w tabelce nr 1 w tym tekście: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6742661/ Czy dieta kulturystyczna jest zdrowa? Nie ma żadnych dowodów na to, iż tak jest. Szczególnie mam tu na myśli monodiety: mięso + ryż 6-8 x dziennie. Ponadto modne stało się [...]
[...] sportowcy. Wcześniej panowie nie byli aktywni fizycznie. Ponadto stosowali nietypowy program treningu. Przyrost masy (a właściwie osiągnięta rekompozycja) wskazują, iż dieta kulała. Niestety zupełnie czym innym jest wykonywanie 5-6 ćwiczeń głównie na maszynach, zapewne z umiarkowanym ciężarem (jak w eksperymencie) a regularny trening [...]
W tym artykule podsumuję krótko największe nieporozumienia, zwykłe kłamstwa i mity, które nadal pokutują w sieci. Część twierdzeń dotyczy budowania „masy” (rozbudowy mięśni), inne redukcji tkanki tłuszczowej, a jeszcze inne zachowania zdrowia w następnych 20-30 latach. Liczy się tylko bilans kaloryczny Nieprawda. Liczy się też to, skąd pochodzi [...]
Kobiety i mężczyźni różnią się pod względem profilu hormonalnego oraz reakcji na trening. Jednak czy także pod względem hipertrofii? Zerknijmy na jedno z badań naukowych. Kolejny eksperyment Tak samo było w przypadku kobiet, które: trenowały całe ciało w zakresie 3-8 powtórzeń trenowały całe ciało w zakresie 8-12 powtórzeń trenowały tylko górę [...]
[...] pełne ludzi, którzy stawiali wszystko na jedną kartę. Zacznij od diety dopasowanej do swoich możliwości Po drugie, na podstawie wieloletnich doświadczeń mogę powiedzieć, iż dieta stanowi podstawę działań, które będziesz podejmować. Im masz większą świadomość dotyczącą odżywiania, tym lepszych efektów możesz się spodziewać. Najważniejsze, aby nie [...]
[...] się tkanki tłuszczowej" Mit. Ciężki i intensywny trening mięśni brzucha może jedynie wspomagać proces pozbywania się tkanki tłuszczowej. Główne skrzypce grają tu odpowiednia dieta z ujemnym bilansem energetycznym, trening aerobowy (marsz, bieg, jazda na rowerze, skoki na skakance, wchodzenie na stepa lub skrzynię), trening interwałowy. Same [...]
[...] z 60,4% węglowodanów w grupie kontrolnej nie było fruktozy, za to w drugiej grupie aż 30% tej energii dostarczała fruktoza. Efekt diety bogatej we fruktozę Okazało się, że dieta bogata we fruktozę zwiększała ilość nagromadzonego tłuszczu, powodowała nasilenie stanu zapalnego (uszkodzenia wątroby i nerek), wywoływała insulinooporność, czyli [...]
[...] testosteronu (z 0,222 ± 0,080 nmola/l do 0,267 ± 0,087 nmola/l) w grupie z suplementacją witaminą D. Podsumowanie Z pewnością na stężenie testosteronu ma wpływ odpowiednia dieta (zapewniająca podaż witaminy D, cynku, tłuszczów nasyconych, cholesterolu), odpowiedni trening siłowy, sen, redukcja tkanki tłuszczowej, podawanie kozieradki (500-600 [...]
[...] and insulin secretion of healthy young men. European Journal of Clinical Nutrition. 1995;49(7):532–541. Robertson MD, Bickerton AS, et al. Insulin-sensitizing effects of dietary resistant starch and effects on skeletal muscle and adipose tissue metabolism. American Journal of Clinical Nutrition. 2005;82(3):559–567. Caroline L. Bodinham „Acute [...]